Dají se nezdravé cukry nahradit za zdravé?
Ovoce – obsahuje především fruktózu, ale jedná se o přirozeně se vyskytující cukr. Ovoce navíc obsahuje zdraví prospěšnou vlákninu, mikroživiny a antioxidanty.
Sušené ovoce
Datle – obsahuje mnoho cukrů, také vlákninu a minerální látky.
Čekankový sirup – vyrobený z kořene čekanky. Má nižší kalorickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny. Doporučuji s vlastní zkušenosti.
Javorový sirup – získává se z javoru. Obsahuje menší množství fruktózy, mangan, železo a vápník.
Med – skládá se z fruktózy, glukózy, minerální látky (vápník, železo, hořčík, draslík, zinek, selen). Nejvhodnější je napasterizovaný med.
Xylitol – cukr, přirozeně se vyskytující v malinách, švestkách, jahodách a dalším bobulovém ovoci. Má nižší kalorickou hodnotu, nízký glykemický index.
Erythriol – cukr, přirozeně se vyskytující v některých fermentovaných potravinách, hroznech, hruškách nebo melounu. Vyrábí se také jako umělé sladidlo, které má vysokou sladivost, nízký glykemický index, nízký obsah kalorií.
Sladěnka – získává se extrakcí z ječmene. Obsahuje maltózu, železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď a zinek.
Stevie (ne průmyslově upravovaná) – neobsahuje žádné kalorie, glukózu, fruktózu, ani sacharózu. Má extrémně vysokou sladivost.